Vizitatori

Flag Counter

luni

Foi fragede - prajitura cu crema

Este cea mai buna prajitura pe care am mancat-o vreodata, facuta de mama mea.  
Ingrediente pntru foi:
- 7 linguri zahar pudra
- 7 linguri de ulei
- 7 linguri de lapte
- 2 linguri de amoniac, stins in 1 lingura de otet
- 2 oua
- 1 pachet zahar vanilat
- 2 linguri cacao
- faina cat cuprinde

Ingrediente pentru crema:
- 2 cani de lapte
- 8 linguri de zahar
- 2 linguri cacao
- 6 linguri faina
- 1 pachet de unt

Preparare foi
Se freaca zaharul cu ouale timp de 15-20 de minute (cu mixerul), se adauga uleiul, putin cate putin, vanilia si amoniacul (stins).
Intr-un vas, unde avem faina, se toarna compozitia rezultata si se framanta. Aluatul trebuie sa fie potrivit, fraged.
Trebuie sa obtineti opt parti.
Fiecare parte se intinde subtire, dublu cum intindeti foaia pentru taitei sau la grosimea lamei de cutit.
Se coace pe dosul la tava, care trebuie sa fie unsa cu untura sau ulei.
Se lasa la 180 de grade, timp de 3-4 minute. Se fac imediat, deoarece sunt foarte subtiri.
Foile astfel coapte, puse una peste alta, se lasa la racit.

Preparare crema
Intr-un vas puneti cacao, faina, zaharul si amestecati. Jumatate din cantitatea de lapte (trebuie sa fie caldut) se amesteca cu cacaoa, faina si zaharul. Se adauga si restul de lapte. Compozitia se pune pe foc (mic) si se amesteca intruna, pana cand devine de consistenta unei budinci.
Se da jos de pe foc si se pune untul cubulete, amestecand pana cand se topeste. Se pune deasupra o folie alimentara, sa nu se formeze crusta (se pune direct pe compozitie). Se lasa la racit.

Montarea
Se pune prima foaie, apoi se intinde un strat subtire de crema, urmand a doua foaie, alta crema, a treia foaia si ultimul strat de crema, care va fi acoperit cu a patra foaie.
Pe deasupra, daca vreti, pudrati cu zahar vanilat.

Din compozitia de mai sus vor iesi opt foi, insa depinde si de ce dimensiune ai tava. Important e sa intinzi bine aluatul.

Se lasa la frigider sau la rece, pana a doaa zi, cand le puteti taia in ce forma doriti.

Sunt extraordinar de fragede, se topesc in gura.

Pofta buna!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Ai dreptate Lily,cand spui ca prajiturile acestea cu foi coapte pe dosul tavii sunt cele mai bune,subscriu cu drag la afirmatia ta,ele sunt usor de preparat,ieftine,sunt prajituri dupa retete vechi,bunicile si mamele noastre ni le pregateau,poate de aceea ne sunt asa dragi!