English

Vizitatori

Flag Counter

Aici gasesti tot ce vrei ! Decupatoare, materii prime, accesorii flori, coloranti alimentari.

luni

Tort Cosulet cu Cale

Tortul Cosulet cu Cale pot sa il enumar printre cele mai gustoase torturi, insa in acelasi timp foarte greu de facut.
Necesita multa rabdare si daruire, insa rezultatul este pe masura muncii prestate.
Decorul  este gen cosulet pe margine, iar florile reprezinta cale rosii, fiind realizate din martipan.





Ingrediente pentru blatul de cacao:

- 5 oua
- 90 grame zahar tos
- 1 plic zahar vanilat
- 50 grame nuci
- 25 grame cacao
- 85 grame făina
- 2 lingurițe praf de copt
- un praf de sare
Etapele prepararii blatului de cacao:
Separam albusurile de galbenusuri.
Albusurile se bat bine cu zaharul tos, cu zaharul vanilat si un praf de sare.
Se incorporeaza pe rand si galbenusurile, dupa care se pun nucile macinate.
 
Faina, cacaoa și praful de copt, amestecate in prealabil, se adauga la compozitia pregatita anterior.



Compozitia de blat se pune intr-o tava rotunda de tort cu diametrul de 26 cm, in cazul meu intr-o tava de silicon unsa cu putin ulei. Daca aveti tava normala o tapetati cu hartie de copt.
Se coace blatul la 180 de grade C timp de 25 minute.

INGREDIENTE PENTRU BLATUL DE VANILIE
- 8 oua
- 170 grame zahar tos
- 2 linguri de ulei
- 4 linguri apa calduta
- 150 grame faina
- 3 lingurite praf de copt
- 1 esenta de vanilie
- un praf de sare
Etapele prepararii blatului de vanilie:
Ouale intregi se amesteca cu zaharul si o priza de sare pana devin cremoase, se adauga apa calduta si se amesteca cu mixerul pana cand observam ca aceasta compozitia devine ca o spuma.
  
Adaugam uleiul, vanilia, si faina amestecata cu praful de copt in prealabil.
Compozitia trebuie sa fie aerata. 
Dupa aceea, se imparte aluatul in 2 parti egale, rezultand cca 750 ml de compozitie.
Se coc doua foi, intr-o tava dreptunghiulară tapetata cu hartie de copt cu diametrul de 30 x 32 cm. Este foarte important ca blatul sa aiba aceasta dimensiune, ca sa iasa la circumferinta cand este rulat cat blatul de cacao de 26 cm, peste care o sa stea.
Se baga in cuptorul preincalzit la 180 grade C si se coace cca 15 minute.
Se lasa sa se raceasca acoperit cu un prosop.
Dupa ce s-a racit blatul, se taie pe lung in fasii de 6 cm. Trebuie sa aveti 10 fasii lungi de 6 cm latime si 32 cm lungime. Matematica curata !!!
Este foarte important sa folositi tavi de dimensiunile indicate, deoarece altfel riscati sa nu va iasa blatul de vanilie la dimensiunea blatului de cacao, in circumferinta (26 cm).

INGREDIENTE CREMA GANACHE
- 200 ml frisca lichida
- 2 ciocolate cu lapte
- 100 grame nuci
- 100 grame alune
ETAPELE PREPARARII CREMEI GANACHE:
In bain marie se topeste ciocolata in frisca lichida, omogenizand compozitia.


Dupa topirea completa, se lasa crema ganache la racit, apoi se bate cu mixerul.
 Se adaugă nucile si alunele macinate.

Crema ganache o folosim sa ungem fasiile de blat de vanilie, pe care le rulam pana cand ajungem la circumferinta blatului de cacao.
Ungem fasiile cu crema ganache.
Rulam  fasiile.
Gata... iata rulada noastra.
Blatul de vanilie trebuie sa aiba diametru de 26 cm.

INGREDIENTE PENTRU SPUMA DE VANILIE:
- 500 ml lapte
- 60 grame de faina
- 140 grame zahar
- 1 esenta de vanilie
- 140 grame de unt
- un praf de sare
ETAPELE PREPARARII SPUMEI DE VANILIE:
Amestecam zaharul cu faina, sarea si laptele intr-o cratita. Lasam sa fiarba, amestecand continutul, pana ce devine ca o budinca. Se ia de pe foc si se adauga vanilia.
Dupa ce s-a racit complet crema, o amestecam cu untul moale si mixam pana devine ca o spuma densa.

MONTAREA TORTULUI
Se taie blatul de cacao in 2 parti egale. Se insiropeaza blatul de cacao cu capucino. 
Jumatate din crema de vanilie se pune pe blatul de jos.
Se ia cu grija inelul format din blatul de vanilie si se pune peste blatul de cacao si crema de vanilie.
Se pune peste blatul de vanilie ce a mai ramas din crema de vanilie si se adauga si cea de-a doua jumatate de blat din cacao deasupra, ca un capac.

Cu o scobitoare se inteapa blatul de cacao de sus pentru a putea fi insiropat cu capucino.

ORNAREA TORTULUI:
Glazura de ciocolata amaruie, care se prepara dintr-o ciocolata amaruie, 1 lingura de apa, 1 lingura de ulei si 50 de grame de unt. 
ETAPELE PREPARARII GLAZURII DE CIOCOLATA AMARUIE:
Punem in bain marie ciocolata sa se topeasca, adaugam uleiul si apa. Amestecam bine si dam la o parte, apoi adaugam untul si amestecam bine pana se dizolva si se formeaza o glazura densa de ciocolata.
Testul cu lingurita dovedeste ca glazura a iesit perfect, asa cum trebuie.
Dupa ce am imbracat tortul in ciocolata, am ornat cu frisca batuta pe margini model de cosulet.
O parte din frisca am colorat-o in galben cu colorant alimentar.

Am ornat cu bomboane argintii. 

Decorul cu martipan (pasta de migdale)
Ingrediente: Martipan Dr. Oetker, colorant alimentar rosu, verde si galben, manusi din celofan.

 Se imparte martipanul in mai multe bucati si se coloreaza cu colorant alimentar. 

Am ales sa fac cale rosii cu frunze.
Pe hartie de copt punem calele formate. In cazul meu calele au fost modelate in mana. Mentionez ca nu am avut nicio forma de taiat.

Cu o scobitoare am intepat partea din mijloc a calei, astfel incat sa para cat mai reala.

 Se spune ca atunci cand faci pentru cineva un tort, cum am facut eu in acest caz, tortul o sa iasa ca persoana pentru care il faci.
Mie mi-a iesit inalt si foarte bun. Se pare ca este adevarat ceea ce se spune.
La multi ani Cristi!

2 comentarii:

Larissa spunea...

Cata rabdare, si ce frumos este! felicitari!!! cred ca s-a bucurat tare mult sarbatoritul :)

Anonim spunea...

Buuuun! Felicitari, pasiune si talent....