English

Vizitatori

Flag Counter

Aici gasesti tot ce vrei ! Decupatoare, materii prime, accesorii flori, coloranti alimentari.

joi

Pãturatã pe crumpi


Prima data incepem sa pregatim aluatul pentru paturata, deoarece trebuie sa stea la frigider 20-30 de minute, timp in care putem sa preparam ingredientele pentru mancare.
Ingrediente pentru paturata: 2 pahare de faina (un pahar de 150 ml), 3/4 din acelasi pahar apa rece, 1 lingurita de ulei de masline, 1 lingurita de otet de mere, 1 praf de sare , ulei pentru uns foaia.
Umplutura pentru paturata: 200 grame branza proaspata de vaci, 150 grame telemea , marar, 1 ou.
Mod de preparare paturata:
Din ingredientele pentru paturata pregatim un aluat, pe care il facem in felul urmator. Faina o punem intr-un castron, facem o gaura in mijloc si adaugam apa, amestecam putin incorporand faina, adaugam uleiul, otetul si praful de sare, apoi framantam foarte bine ingredientele, pana cand obtinem un aluat elastec pe care il impaturim intr-o folie si il punem la frigider 20-30 de minute.
Ingrediente pentru mancare: 1 bucatica de sunca afumata, 5 cartofi mari taiati rondele, 2 cepe mari taiate cubulete, 4 fire de ceapa verde (in loc de praz), 1 morcov, 1 paradaisa (rosie), boia de ardei dulce, 3 foi de dafin mici, sare, piper si marar pentru asezonat.
Pregatirea mancarii:
Am ales sa fac aceasta mancare intr-un ceaun inalt, gros deoarece trebuie sa fiarba la foc mic, ca ingredientele sa nu se farame. Sunculita afumata, taiata felii se rumeneste bine pe toate partile, dupa care se scoate pe o farfurie si se acopera. In grasimea pe care si-o lasa sunculita in ceaun se caleste ceapa taiata marunt si morcovul pana cand ceapa devine sticloasa. Adaugam boiaua, carnita o punem si pe ea in ceun peste celelalte ingrediente, rosia oparita, curatata de coaja si taiata, foile de dafin, sarea, piperul si adaugam apa cat sa le acopere. Acoperim ceaunul si dam focul mic si lasam sa fiarba.
Acum ne apucam sa pregatim paturata, repede ca nu e timp de stat…
Aluatul de paturata, care a stat la frigider, timp in care am pregatit mancarica, il punem pe planul de lucru, infainat si il intindem cu sucuitorul de cca 8 milimetri grosime, il stropim cu putin ulei si il lasam sa se odihneasca 5 minute, apoi tragem cu grija de marginile aluatului in toate partile, incercand sa il intindem cat de subtire putem, il lasam sa se zvante 5 minute si il pensulam cu ulei.

Umplutura (branza, oul si verdeata) o asezam pe diagonala foii intinse si o rulam, apoi facem o spirala rasucita. Chiar imi place sa ma joc cu aluatul in felul asta.

Paturata in forma de spirala se aseaza cu grija peste mancarica pregatita anterior, care a fiert pana acum la foc mic. Ii facem loc in ceaun, in mijloc. Zeama trebuie sa cuprinda paturata. Daca aveti prea putina zeama, mai adaugati apa.
Paturata se lasa sa fiarba apoi 30-40 de minute la foc foarte mic. Se asezoneaza cu marar proaspat tocat. Eu deja ma minunez de ce mancarica am putut sa fac.Ce buna este!!!

10 comentarii:

Anonim spunea...

Incredibil ce ai facut tu aici draga Lili. Sper sa se tina cont la concurs de faptul ca ai ales sa faci o reteta foarte grea de la Dna. Laura Laurentiu de pe blog.
Iti doresc mult succes la concurs!
Esti foarte talentata. Alina din Bucuresti

Anonim spunea...

Ei asta da reteta. Este cu adevarat o reteta care te duce cu gandul la copilarie, la bunica care framanta aluaturi si tot ce facea iesea gustos. Felicitari din inima pentru ceea ce faci. Iulia

Delicii Culinare spunea...

Multumesc Alina pentru cuvintele frumoase.
Eu nu fug de munca niciodata. Aluaturile sunt preferatele mele. Este intr-adevar o reteta grea, o reteta cu mancare adevarata. Se merita sa o faci, iti garantez. Mersi de vizita. Te pup!

Delicii Culinare spunea...

Bunica din copilaria mea chiar asa era. Facea turte delicioase, fara multe ingrediente, fara tavi speciale. Tot ce facea ea era de Dumnezeu atins, binecuvantat. Multumesc pentru incurajare Iulia. Te pup si te mai astept la mine pe blog.
Sper ca ai observat ca blogul meu are "hainuta" noua.

Anonim spunea...

Sper sa castigi concursul meriti pe deplin locul intai.Colega de servici,Margareta.

Delicii Culinare spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
cflorentina87 spunea...

Am intrat pe blog-ul Laurei Laurentiu sa vad toate retetele participante la concurs si as fi vrut sa particip si eu dar nu am blog. Cu siguranta nu as fi ales reteta pe care ai facut-o tu, mi se pare foarte complicata! Cred ca ai foarte multe sanse sa castigi daca este un concurs sincer. Bafta multa!
Imi place noul desing al blogului, este mult mai profesional. Flori.

Delicii Culinare spunea...

Ma bucur ca am atatia sustinatori. Pregatesc in curand si a 2-a reteta cu care voi intra in concurs.
Va fi un tort fabulos denumit "Tortul Lebedelor".
Sper sa aibe un impact tot atat de mare precum a avut aceasta reteta.
Multumesc Flori de vizita ta!

fantezie in bucatarie spunea...

Foarte interesanta aceasta reteta!!!

Delicii Culinare spunea...

Este o reteta deosebita. Incearca si vei vedea. O zi obisnuita se transforma intr-o zi de sarbatoare cu asa preparat pe masa.
Succes!