Aici gasiti forme pentru copt, gatit, accesorii de cea mai buna calitate

vineri

Dulceata din coji de portocale

 
Ingrediente: 1 kg de portocale (folosim doar coaja de la ele), 500 gr. zahar tos, 500 ml. apa rece, 50 ml zeama de lamaie, 10 cuisoare.
Modalitate de preparare:
Spalam bine portocalele. La 1 kg de portocale au fost 3 bucati mari.
Cu un cutit incepem sa taiem coaja in asa fel incat sa rezulte 8 bucati. Curatam coaja cu grija sa nu se rupa.
 Rezulta cca 280 grame de coaja de portocale.
 Punem cojile de portocale intr-o cratita si turnam apa rece atat cat sa le acopere. Trebuie sa lasam cojile in apa rece 48 ore, intre timp sa le schimbam apa de 2-3 ori pe zi. Astfel iese amareala din coji.
 Dupa 48 de ore scurgem apa si luam feliile de portocale una cate una si le indepartam partea alba.
 Fiecare felie o taiem in 2 pe lungime.
 
 Acum incepe distractia....!!!!
Va trebuie un ac mare si lung si ata alba mai rezistenta. Eu am avut macrame. Fiecare feliuta de portocala o rulam si trecem acul prin ea sa prindem capetele bine.
 Iata.
 Practic coasem un sirag de "margele".
 Intr-o cratita punem 500 gr. de zahar tos.
 Stroarcem zeama de lamaie 50 gr.
 Punem zeama de lamaie peste apa rece 500 ml si zahar.
 Cand sa dizolvat zaharul si a inceput sa fiarba lichidul punem siragul de portocale.
 Lasam sa fiarba la foc mic cca 1 ora.
 Dovada ca a fiert este cand face spuma, siropul se ingroasa si cojile cad la fundul cratitei.
 Luam cratita de pe foc si o astupam cu un prosop umed, lasand-o asa pana se raceste.
 Asa arata cand sa racit. Cleioasa si sticloasa.
 Scoatem ata si punem cojile in borcanele.
 Cojile au ramas asa datorita fierberii.
 Punem siropul in borcane.
 Punem in fiecare borcan 5 cuisoare. Le da o aroma extraordinara.
Infiletam borcanele, le decoram cu hartiute si le legam cu elastece. Ca sa se aseze bine dulceata intoarcem borcanele cu capul in jos.
 Iata rezultatul.... doua borcane de dulceata din coji de portocale.
Dulceata acesta este foarte buna. Puteti sa o mancati simpla, sau sa ornati cu ea creme de prajituri, sa o puneti in prajituri de ciocolata, in negrese, in torturi diplomat.



Un comentariu:

DiaMar-bucataria galbena spunea...

Foarte aromata.Te pup!