Ingrediente pentru crema: 250 g unt, 50 g zahar pudra cu vanilie, 5 oua, 250 g zahar, 3 linguri de cacao.
Ingrediente pentru caramel: 150 g zahar, 50 g unt, 1/2 lingurita otet. Albusurile de ou le batem bine spuma, adaugam zaharul si batem pana se face ca la bezele, adaugam galbenusurile, mixam bine apoi adaugam faina si este gata compozitia pentru blat.
Intr-o tava rotunda, tapetata cu hartie de copt, punem cu un polonic din compozitia obtinuta atat cat sa fie de un deget grosime. Eu am facut 8 blaturi pe care le-am copt timp de 10 minute pe fiecare si le-am lasat sa se raceasca.
Untul pe care l-am tinut la temperatura camerei il batem bine cu zaharul pudra vanilat si bagam castronul la frigider.
Punem ouale cu zaharul si cacaoa pe baie de aburi si amestecam energic pana se ingroasa putin.
Asa trebuie sa arate. O lasam sa se raceasca bine, apoi scoatem crema de unt si o amestecam cu crema de cacao. Oprim putina crema de unt sa ornam cu ea pe deasupra cateva rozete.Punem aceasta crema intre blaturi alternativ.
Glazura de caramel o facem din zahar, pe care il topim si il caramelizam, dam de pe aragaz cratita si punem untul, iar pentru a avea un efect de oglinda glazura punem foarte putin otet.
Acest ultim strat de blat il imbracam in glazura de caramel si il taiem cu un cutit ud in 8.
Dupa ce alternam blat crema blat crema, pana terminam blatul, punem si bucatile de blat caramelizat deasupra. Oprim putina crema sa imbracam tortul pe margine.
Ornam cu crema de unt, putina nuca de cocos pe margine si cu margele comestibile argintii.
10 comentarii:
Spor in toate in viata, multa iubire si o casa de piatra iti doresc ! o zi minunata! Cami
Cami iti multumesc pentru urari. Esti o bombonica!
Un tort frumos pentru o familie frumoasa. Orice sot si-ar dori o asemenea sotie : si draguta, si harnicuta . La multi, multi ani impreuna!
la muti ani pt aniversare,va doresc multa multa fericire.super tortul....
Multumesc tuturor pentru aprecieri.A iesit bun dar si munca a fost pe masura. Cinci ore mi-a luat sa il fac. Fara pauze!!!Dar a meritat efortul.Kiss
Minunat! Tocmai citeam despre Dobos intr-o revista (acum vreo 30 de minute) si ma gandeam ca n-am facut demult; acuma , daca -l vad aici "pe viu", trebuie sa-l fac si eu.
Felicitari si numai bine!
Multumesc Diana. Eu o sa incerc sa il fac data viitoare insiropat poate cu cafea sau cu capucino. Te pup!
arata superrrrrrrrr,acum am sa-l fac si eu ,sunt gravida de 7 luni si de ceva zile ma tot gandesc la DOBOS ,iar acum ca am gasit reteta ma duc fuga ,fuga sa o fac...pusichhhhh si multi ,multi ani fericiti alaturi de yubi tau ...besossssss
woau ce bine arata!
o sa am cateva zile libere si cred ca o sa incerc si eu reteta
Carmen
Superrrrrr, arata foarte bine, am cautat reteta si ma bucur ca am gasit-o asa cu multe detalii, prietenul meu mi-a vorbit pentru primaoara de tort DOBOS, bunica lui o facea foarte des, vreau sa-i fac o surpriza. sper sa-mi iasa bine.
Felicitari si numai bine!
Trimiteți un comentariu