Mai mult decat o salata, fasolea batuta este unul dintre preparatele preferate de mine.
Ingrediente (4-6 persoane):- 500 grame fasole alba uscata
- 2 morcovi mari
- 1 pastarnac
- 1 radacina de patrunjel
- o telina mica
- 2 cepe
- 3 catei de usturoi
- sare, piper (optional)
- masline negre
- 1 lingura de ulei de masline
Daca vreti cu ceapa pe deasupra, mai adaugati la ingrediente 4 cepe mari,1 lingura de pulpa de rosii si 1 lingura de ulei de masline.
Fasolea se spala si se lasa de cu seara in apa rece. A doua zi, cand doriti sa o preparati, o puneti intr-o cratita cu apa si o lasati pe foc pana cand da in clocot. Se lasa 5 minute si se arunca apa, adaugandu-se alta fiarta (cand puneti la fiert fasolea, separat in alta oala puneti apa la fiert). Cand da din nou in clocot se arunca iar apa. Deci se repeta aceasta operatiune de 2 sau 3 ori. Astfel, cand o sa mancati nu o sa va doara burta.
Se lasa la fiert 1 ora si 10 minute, apoi se adauga legumele taiate bucati mai mari.
Intr-o tigaie puneti 1 lingura de ulei de masline si 4 de apa si inabusiti ceapa taiata julien 3-4 minute.
Ceapa se adauga in oala de fasole si se mai lasa 30 de minute. In total, trebuie sa stea aproximativ 1 ora si 30 min - 1 ora si 40 minute.
Se scurge de apa (opriti o cana din supa, pentru a da consistenta dorita la final - la mine nu a fost cazul) si se baga la blender, impreuna cu cateii de usturoi pisati. Se condimenteaza dupa gust.
Se orneaza cu masline negre.
Daca doriti sa puneti pe deasupra ceapa, cum facea mama acasa, va recomand sa faceti in felul urmator.
4 cepe, taiate julien, se pun intr-o tigaie cu 1 lingura de ulei de masline si 4 linguri de apa. Se lasa cu capacul pus pana cand se evapora din apa, apoi se adauga 1 lingura de pasta de rosii si se mai lasa putin.
Este o garnitura foarte sanatoasa si gustoasa! Se poate servi cu carne de pui, porc sau vita. Cu cativa carnaciori murati ... iamiiiii!
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu