Pregatita in vasul roman, mancarea este de zece ori mai gustoasa si mai aromata! Alimentele se prepara in suc propriu, fara adaos de grasimi. Cat despre carne, se topeste in gura!
Ingrediente (pentru 2 persoane):
- 1 rasol mare de vita sau doua mai mici
- 1 ceapa
- 5-6 catei de usturoi
- 1 morcov
- 100 grame fasole verde
- 3 cartofi
- 1 legatura de patrunjel
- 1 lingurita de oregano uscat
- sare/piper
- o crenguta de cimbru
-3-4 linguri de ulei de masline
Pentru orez: 1 canuta de orez, trei si jumatate de apa, sare si piper (eu am pus si o manuta de orez turcesc, cel care este mai inchis la culoare - in poza)
Pentru salata: 2-3 rosii, 1 castravete, 1 lingura de ulei de masline, zeama de lamaie dupa gust, sare.
Prepararea orezului: Intr-o cratita se pune o lingura de ulei de masline si se adauga orezul. Se lasa la foc mic, amestecand, circa 1 minut. Se adauga apa, de trei ori si jumatate cantitatea la orez. Se pune sare si piper si se lasa la foc mic, fara sa mestecati, pana cand scade lichidul (la mine a durat 15 minute). (Eu am folosit si o lingura plina de orez turcesc Şehriy, in imagine fiind cel mai inchis la culoare).
Pe blatul de lemn puneti 1 lingurita de oregano, sare de mare grunjoasa si piper. Tavaliti rasolul prin aceste condimente. Intr-o tigaie puneti 1 lingura de ulei de masline si adaugati carnea, lasand-o cate 1 minut pe fiecare parte, sa prinda o crusta frumoasa.
Separat, in alta tigaie puneti 2 linguri de ulei de masline cu 4 de apa, adaugati ceapa taiata julien si lasati 2 minute. Puneti si morcovii, taiati bastonase, cartofii (taiati in 4), fasolea verde si usturoiul intreg. Adaugati apoi 2-3 cani de apa, iar cand incepe sa fiarba opriti focul.
Vasul de lut se scufunda in prealabil in apa rece, timp de 25 de minute. Astfel, apa absorbita in porii vasului de lut provoaca formarea unui strat subtire de aburi in interiorul vasului.
Varsati apa din vas si adaugati in mijloc rasolul de vita, apoi turnati sosul cu legumele.
Puneti capacul si lasati la cuptor, timp de 2 ore, la 180 de grade. Scoateti capacul si puneti si crenguta de cimbru si mai lasati 45 de minute, sa mai scada din sos.
Eu am facut si o turta cu masline. Am servit mancarica de vita cu garnitura de orez, salata de rosii, castraveti si ceapa rosie.
Pofta buna!
Un comentariu:
Este foarte bun vasul roman. Mancarea gatita in el e incredibila! Super reteta, o sa o incerc si eu. Multumim!
Trimiteți un comentariu