Piftia este printre cele mai cunoscute preparate din bucataria meleagurilor romanesti, aspecul gelatinos, aerul grav de carne si usturoi facand din piftie o delicatesa.
Ingrediente: picioare de porc, urechi de porc, capatana de porc (eu am avut 18 bucati), 2 catei de usturoi, 2 lingurite de sare.Apa trebuie masurata in felul urmator: se pregatesc castroanele pentru piftie si se pun cate 2 bucatele in fiecare, in cazul meu 9 castroane au fost cu bucatele cate 2 in fiecare.
Cate castroane avem cu bucatele atatea castroane punem cu apa+ inca 2 castroane cu apa. Masuram apa cu castronul gol. Zeama va fierbe si se fa evapora, astfel incat vom avea suficient pentru cele 9 castroane cu piftie.
Tipul de fierbere este de 2 ore. Veti observa ca oasele se vor desprinde, semn ca au fiert suficient sa se lege piftia. Zeama va scade
Avem nevoie de 2 capatani de usturoi romanesc, ca este mai gustos si mai aromat.
Usturoiul se curata si se da de-o parte. Il vom folosi dupa ce fierbem bucatelele de porc la zeama de piftie.
Picioarele, urechile si capatana de porc se pun intr-o cratita mare. Se masoara cele 11 castroane cu apa. Se pune sare si se lasa la fiert 2 ore la foc mic. Se spumeaza ce se aduna pe deasupra cu o spumiera.
Dupa ce a fiert 2 ore se scot bucatelele in castroane.
Zeama ramasa in oala, rezultata din fiertura se amesteca cu usturoiul pisat.
Se amesteca putin apoi se strecoara zeama.Se pune zeama in castronele pregatite.
Se dau la rece castronelele cu piftie si dupa ce se incheaga bine piftia se rastoarna pe o farfurie.
2 comentarii:
excelenta reteta!!!1ca la mama acasa.. o sa fac si eu!!1multumesc
La cum se vad in poza oasele necesita a se lasa cateva ore in apa rece sa iasa sangele din ele..........
Trimiteți un comentariu